Vaša korpa je trenutno prazna.

Probaj

Upoznajte pedometre

Ako odlučite da počnete sa rutinom hodanja, džogiranja ili trčanja, i da pratite svoj napredak najbolji je putem pedometra.

Ukoliko nameravate da dovedete sebe u top formu, želećete i da na neki način pratite svoj napredak tokom vežbanja. Jedan od dobrih načina kojim biste postigli bolji izgled i kondiciju mogu biti hodanje, džogiranje ili trčanje. Lako je, zahteva minimum opremljenosti i početno ulaganje je minimalno i zahteva svega 30 minuta tokom dana kako biste uveli zdravu promenu u svoj način življenja.

Ako odlučite da počnete sa rutinom hodanja, džogiranja ili trčanja, kao što smo naveli, poželećete i da pratite svoj napredak. Najbolji način da pratite svoj napredak u ovim fitnes aktivnostima je putem pedometra. Među pedometrima postoje oni jednostavniji pa sve do vrlo složenih uređaja sa najsavremenijim elektronskim mogućnostima. Kako biste našli najbolji među njima, moraćete da pročitate nekoliko recenzija o pedometrima. Međutim, pre nego što počnete bilo bi dobro i da znate šta tačno želite od pedometra.

Za većinu ljudi, osnovni model će biti dovoljan. Nešto što će pratiti Vaše korake i ritam će biti dovoljno da Vas drži motivisanim i informisanim o Vašoj fitnes rutini. Kao što smo rekli, trebalo bi da pročitate nekoliko kritičkih osvrta na pedometre kako biste našli onaj koji najbolje odgovara Vašoj rutini vežbanja, bilo da se bavite hodanjem, džogiranjem ili trčanjem. S obzirom na to da su džogiranje i trčanje malo intenzivnije aktivnosti ne bi bilo loše da pronađete pedometar koji može da podnese i malo dodatnog korišćenja. Mnogi uživaju u trčanju po stazama kroz prirodu kao jednom od oblika vežbanja. U ovom slučaju, napredniji uređaj je poželjniji. Mnogi od njih su u stanju da prate i beleže puno podataka putem GPS-a.

Ukoliko ste zainteresovani za neki od naprednijih uređaja, možda biste u razmatranje trebali uzeti i da li on ima neke od savremenih tehnologija kao što su mogućnost povezivanja preko WiFi-a, Bluetooth i GPS za lakše snalaženje u prostoru. Postoje mnogi programi i aplikacije koji mogu postati deo Vašeg novog, naprednog pedometra i one će Vam pružiti detaljan uvid u Vaše treninge. Ovakve dodatne informacije Vam mogu pomoći i da donesete mudrije odluke glede Vaše rutine vežbanja. Možda biste utrošeno vreme mogli bolje da iskoristite tako što ćete samo promenili rutu kojom trčite. Takođe, mnogi od ovih uređaja Vam mogu dati i osnove za nove načine vežbanja kako biste unapredili svoje treninge, baš kao da imate svog ličnog trenera. Lepota savremene tehnologije je da u suštini sa sobom nosite pravi računar na treninge, a da i ne osetite da je on tu.

Cene se razlikuju u zavisnosti od onoga što želite. Sasvim jednostavan, osnovni pedometar se može pronaći po ceni od 1000 dinara. Međutim, ako razmišljate ozbiljno o tome kako da pratite svoje fitnes vežbe i same navike pri vežbanju, onda ćete poželeti nešto što poseduje i savremene tehnologije. Povrh toga, ako se odlučite za bolji uređaj, tako ćete napraviti i sigurnije ulaganje, jer kvalitet skupljih uređaja je i znatno veći. Naravno da cena ne odgovara kvalitetu kod mnogih proizvoda, ali kada je u pitanju elektronika, cena u većini slučajeva odražava i kvalitet uređaja.

Na kraju, odluka o tome koji tip uređaja uzeti počiva na tome kako će biti korišćen i sa kojim ciljem. Pažljivo procenite svoje potrebe pre nego što donesete odluku o kupovini kako biste bili sigurni da ste uzeli najbolji uređaj za svoj novac. Neće Vam naškoditi ni da pričekate malo i uštedite novac kako bi kupili sjajan uređaj, jer i to je bolje nego da žrtvujete pri kupovini neke mogućnosti uređaja za koje znate da ćete ih poželeti tokom vremena.

Da li želite jednostavan pedometar koji je u stanju da obavlja osnovne funkcije ili neki koji može i da proceni koliko ste kilometara prešli ili čak neki sa dodatnim mogućnostima kao što je praćenje otkucaja Vašeg srca? Takođe, zapamtite – prilikom izbora da pedometar mora biti i precizan i isto tako udoban za nositi. U osnovi, na Vama je da odlučite koji pedometar je najbolji, jer postoje pedometri za svakog od nas.