Vaša korpa je trenutno prazna.

Probaj

Klupa za benč, vodič za vežbe

Benč će Vam omogućiti izvođenje benč presa kao i mnogih drugih vežbi poput potiska na ravnoj klupi sa bućicama i razvlačenja i predstavljaće kamen temeljac Vaše kućne teretane.

Ako ste na pragu dovođenja sebe u bolju kondiciju tako što ste se odlučili za pravljenje kućne teretane onda je možda najbitnija stvar koju bi trebalo da naučite kako da koristite različitu fitnes opremu, šta ona tačno radi i koje su koristi njene upotrebe.

Dok postoji toliko toga što biste mogli naučiti, najvažnija od svih stvari je skoro sigurno korišćenje samog benča (klupe za vežbanje) i kako izvoditi benč pres (vežba potiska na ravnoj klupi za grudne mišiće). Dakle, benč će Vam omogućiti izvođenje benč presa kao i mnogih drugih vežbi poput potiska na ravnoj klupi sa bućicama i razvlačenja i predstavljaće kamen temeljac Vaše kućne teretane. Ovde ćemo benč i vežbanje na njemu predstaviti nešto detaljnije.

Pre svega, šta je to klupa za teretanu? U suštini radi se o jednostavnoj klupi obloženoj gumenim materijalom koja će Vam poslužiti kako biste legli na nju i predstavljaće za Vas podršku dok dižete tegove različitih masa. Najčešće izvođena vežba na klupi je benč pres u kojoj praktično gurate naviše osovinu za dizanje tegova iznad svoje glave i grudi dok ležite na klupi paralelno sa podlogom. Ovako uvežbavate grudne, ramene, trbušne mišiće, tricepse i trapezoide i sama vežba stoga predstavlja jedan složen pokret zbog svoje višenamenske prirode. Ovo je jedna od najbitnijih vežbi u teretani i toplo se preporučuje da vodite računa o tome da je izvedete pravilno.

Iz ovog razloga uobičajeno je da svaka prosečna klupa dolazi sa ugrađenim stalkom. Stalak je ono što će zadržati osovinu za dizanje tegova kada je podignete i spustite je na njega, on će zapravo sprečiti nevolju koju biste imali sa tegom od, na primer, 100 kg iznad glave kada završite sa vežbanjem.

Vrlo često benčevi dolaze i sa ugrađenim šarkama koje Vam omogućavaju da podesite nagib njene površine na koju ćete leći. Ovo je vrlo korisna mogućnost, jer će Vam omogućiti da menjate ugao pod kojim dižete tegove. Klupa nagnuta ka napred znači da ćete tako u većoj meri uvežbavati svoja ramena, dok klupa nagnuta prema nazad znači da ćete u većoj meri angažovati mišiće donjeg dela grudi i tako više vežbati njih.

Klupe nisu samo korisne za izvođenje vežbe potiska na klupi i njenih mnogih varijacija već i za mnogo drugih vežbi. Na njoj takođe možete vežbati i uz pomoć bućica, što je poznato kao vežba potiska na klupi sa bućicama. Klupa Vam je ovde neophodna da bi se Vaši laktovi našli ispod nivoa ostatka Vašeg tela koje leži na njoj. Isto tako možete da se koristite klupom i samo kao podrškom, dok Vam je na primer u jednoj ruci teg koji dižete uvežbavajući biceps i kako se ne biste leđima savili prema napred (jer time biste i umanjili efikasnost vežbe). Takođe ih možete koristiti i za vežbe veslanja u pretklonu koje uvežbavaju bočne mišiće leđa ili za oslanjanje svojih ruku i nogu za kalisteničke vežbe kao što su sklekovi sa nagibom ili propadanja za tricepse.

Ukratko klupa za vežbe potiska koje se izvode na njoj je jedan od najsvestranijih i najkorisnijih delova opreme za teretanu i ako možete da priuštite samo jednu stvar za svoju kućnu teretanu onda bi to trebala da bude ona – naravno biće Vam potrebni i tegovi kojima ćete izvoditi vežbe na njoj.