Vaša korpa je trenutno prazna.

Probaj

Vodič za trčanje

Život postaje sve brži i stresniji i opterećeni smo gomilom poslova, kako na radnom mestu – tako i kod kuće. Kao jedan od efikasnih i jednostavnih načina za opuštanje i oslobađanje od stresa Vam preporučujemo trčanje, omiljenu vrstu rekreacije mnogih.

Život postaje sve brži i stresniji i opterećeni smo gomilom poslova, kako na radnom mestu – tako i kod kuće. Kao jedan od efikasnih i jednostavnih načina za opuštanje i oslobađanje od stresa Vam preporučujemo trčanje, omiljenu vrstu rekreacije mnogih.

Omiljen i nezahtevan način rekreacije

Džoging je kao rekreacija veoma raširen, zahvaljujući pre svega svojim brojnim prednostima – možemo trčati bilo gde, vreme i trajanje treninga lako možemo da prilagodimo svom ritmu, dnevnom rasporedu i raspoloživom vremenu. Nakon trčanja se fizički i psihički bolje osećamo.

Lepo je uveče, kada vrućina popusti, obuti udobne patike i poći na okrepljujuće lagano trčanje. Ovo nije zahtevan oblik rekreacije, za njega nisu potrebna posebna znanja, pripreme, niti oprema… Dovoljno je da obučemo nešto udobno i lagano, ni preusko ni preširoko, i spremni smo za trening.

Najvažnije su odgovarajuće i kvalitetne sportske patike

Kako su pri trčanju stopala, kolena, kukovi i kičma stalno opterećeni, može doći do povreda, tako da pomenute delove tela treba što više rasteretiti. Pri pretrčanom kilometru stopalo čak i do 500 puta udari u tlo, tako da su udobne i vašem stopalu potpuno odgovarajuće sportske patike sa mekim i debelim đonom – od izuzetne važnosti.

Njihova funkcija je:

 • ublažiti snagu udarca i tako zaštititi zglobove,
 • stabilizovati stopala i
 • dobro se odupreti od podloge.

Zato ne nosite iste patike za trčanje i na primer za aerobik, jer moderna sportska obuća često nije dovoljno stabilna i slabo ublažava pritisak. Pri odabiru pravih patika za trčanje vam najbolje mogu pomoći stručnjaci u specijalizovanim sportskim prodavnicama

Kako početi?

Stručnjaci savetuju, da počnete sa povremenim i laganim trčanjem, ili kombinacijom trčanja i hodanja, najvažnije je, da ste uporni, strpjivi i da održite motivaciju. Mnogi pri trčanju slušaju svoju omiljenu muziku, koja im pomaže da održe energiju i volju.

Trčite redovno, ali bez preterivanja!

Redovnim trčanjem ćete:

 • spustiti krvni pritisak, i time izbeći mnoge bolesti,
 • smanjiti poremećaje spavanja i depresiju,
 • poboljšati imunološki sistem i produžiti svoj životni vek,
 • pospešiti prokrvljenost i pomoći organizmu da sagori suvišne masti (za jedan minut trčanja u proseku trošite oko 15 kalorija),
 • oblikovati svoje telo i ojačati mišiće, srce i kardiovaskularni sistem …

Zašto baš trčanje?

Pored pozitivnih efekata u kontroli fizičkih i mentalnih aspekata stresa, redovno vežbanje dovodi do bolje kontrole i smanjenja napada anksioznosti i nervoze.

U borbi sa svakodnevnim obavezama

Trčanje nije samo sredstvo za poboljšanje zdravja, telesne kondicije i dostizanja lepšeg izgleda – ono pomaže i da razvijemo istrajnost i izdržljivost i lakše prevaziđemo svakodnevne teškoće. Pomaže i da spoznamo i razvijemo sopstvene sposobnosti i mogućnosti, kako duha tako i tela, i time dovodi do većeg zadovoljstva sobom.

Osveženje za telo i mozak

Mnogi se odlučuju za trčanje, jer im omogućava rekreaciju na svežem vazduhu, u dosluhu sa prirodom i samim sobom. Trčanje uz ravnomerno i duboko disanje snabdeva mozak velikom količinom kiseonika, a upravo to je najefikasnije oružje protiv stresa, koje nas okrepljuje i priprema za borbu sa svakodnevnim naporima… Mlak tuš nakon trčanja u ovim vrućim danima predstavljaće dodatno osveženje.

Bezbednost je na prvom mestu

Trčanje sigurno spada među adrenalinske sportove, ali svejedno je dobro poštovati sledeće savete:

 • nipošto ne propuštajte vežbe zagrevanja i istezanja, kako pre tako i posle trčanja – na taj način se smanjuje rizik od povreda, mišići se zagrevaju pa rade lakše i brže,
 • izbegavajte tvrde podloge, poput asfalta, jer trčanje po asfaltu previše opterećuje kolena,
 • nosite odgovarajuću sportsku obuću i ne zaboravite na dobro vezane pertle,
 • neposredno pre ili nakon trčanja nije preporučljivo jesti, ali se pobrinite da u toku i nakon trčanja obavezno nadoknadite svu izgubljenu tečnost,
 • ako nemate mogućnosti da odete u prirodu, pa trčite po naselju, pazite na saobraćaj i događaje u okolini (preglasnu muziku slušajte kod kuće), najbolje je da se držite pločnika i neprometnih puteva i staza,
 • ako trčite noću, klonite se pustih i neosvetljenih krajeva i nosite neki fluorescentni deo odeće kako biste bili uočljiviji,
 • najvažnije je da u trčanju uživate