Jelovnik brzih rezultata

Svaka dijeta ima određenih specifičnosti. Ovde dajemo samo neka opšta pravila o tome koju hranu treba izbegavati ako hoćete da skinete kilograme ili održite postignutu telesnu masu. U nastavku ćemo vas posavetovati i oko optimalnih količina za određene vrste namirnica. Takođe, uputićemo vas u još neka pravila GI dijete, koja je među najpopularnijim dijetama.

Svaka dijeta ima određenih specifičnosti. Ovde dajemo samo neka opšta pravila o tome koju hranu treba izbegavati ako hoćete da skinete kilograme ili održite postignutu telesnu masu. U nastavku ćemo vas posavetovati i oko optimalnih količina za određene vrste namirnica. Takođe, uputićemo vas u još neka pravila GI dijete, koja je među najpopularnijim dijetama.

Struktura obroka

Najbolje je da uzimate najmanje 3 – 5 obroka dnevno. Nemojte žuriti tokom jela. Ovo su neke od glavnih smernica pravilne ishrane. Takođe, Vaši obroci treba da se sastoje od namirnica koje ne usporavaju sistem organa za varenje i u isto vreme ne goje.

Pravite sopstvene recepte kombinacijom sledećih namirnica

Povrće je veoma važno za zdravu ishranu. Jedna od iznenađujućih činjenica je da i povrće sadrži ugljene hidrate. Naravno, neke vrste povrća sadrže više ugljenih hidrata od drugih. Sledi spisak povrća obzirom na sadržaj ugljenih hidrata.

Odvojili smo povrće sa niskim sadržajem ugljenih hidrata koje možete jesti koliko god želite, od povrća bogatog ugljenim hidratima, koje treba konzumirati u manjim količinama.

Povrće koje možete konzumirati u neograničenim količinama:

artičoke, špargla, zelena i žuta boranija, kineski kupus, prokelj, kelj, kupus, karfiol, celer, krastavci, patlidžan, sve vrste trava, praziluk, sve vrste salate (endivija, zelena salata…)

Ostalo povrće (umeren nivo ugljenih hidrata), crni luk, paprike: zelene, crvene, žute i sve vrste ljute paprike, crvene rotkve, koren kupusa, slatki grašak, spanać, cvekla, paradajz, repa, žuta bundeva, tikvice, sve vrste pečurki

Budite umereni sa unosom sledećih vrsta povrća (u proseku ½ šolje po obroku): cvekla, šargarepa, kukuruz, paradajz, bundeva

Voće

jabuka (jedna, mala) , kajsije (četiri) , suve kajsije (sedam polovina) , banana (pola) , jagode, maline, kupine (3/4 šolje) , dinja (1/4 dinje ili šolja dinje u kockicama) , trešnje (12 trešanja ili 1/3 šolje) , grožđe (1/3 šolje) , grejpfrut (pola) , kivi (jedan) , sok od limuna (1/4 šolje) , sok od limete (1/4 šolje) , nektarine (jedna) , narandža (jedna) , mandarina (jedna) , mango (pola) , breskva (jedna) , kruška (jedna) , ananas (pola šolje komadića) , šljive (dve) , lubenica (jedna šolja kockica)

Meso, živina i morski plodovi

Sledi spisak nemasnog mesa … od šnicli do škampa:

  • Govedina: odrezak od buta, središnji deo buta, pečene goveđe slabine, gornji deo pečenih goveđih slabina, gornji deo slabina, slabina, vrat
  • Živina (bez kože): ćureći fileti, pileći fileti, mlade kokoške i petlovi, niskomasna ćuretina
  • Morska hrana: sve vrste školjki. tunjevina, losos, sardine, sardine i pastrmka bogate su masnim kiselinama omega-3. Pokušajte da ih uvrstite u vašu redovnu ishranu.
  • Svinjetina: pečeni svinjski but, nemasna slanina, nemasna šunka
  • Teletina: but, teleći kotleti
  • Jagnjetina: but bez vidljive masti

Gorepomenuta hrana trebalo bi da se konzumira u umerenim količinama. Takođe vodite računa da unosite povrće i voće svaki dan. Ako preferirate neku od isprobanih dijeta sa unapred propisanim jelovnicima, ipak pročitajte ostatak teksta o osnovama i prednostima GI dijete, koja je dokazano mnogo naprednija od ostalih dijeta.